Blog De impact van een tweede ‘lock down’

De impact van een ‘semi-lock down’

In maart schreven we een blog over de ondernemerspijn in tijden van Corona. Ik twijfelde over het posten van een 2e blog over eigenlijk hetzelfde onderwerp. Ik doe het toch. Want deze semi lock-down voelt zo anders…

Het vraagt, maar geeft (godzijdank) ook veel energie

Het was niet fijn in maart. En de pijn van de lege Lind (een van de belangrijkste winkelstraten in ons dorp) en onze lege agenda was goed voelbaar.

Maar in die periode gebeurden ook zoveel mooie dingen. We kookten vrijwillig met veel horecaondernemers onze koelcellen leeg voor het Sociaal Huis, mensen kochten massaal grote bossen bloemen en heerlijke gerechten voor hun ouders, buren en andere geliefden.

Wij bedachten elke week nieuwe gerechten, gingen flyeren, profileerden ons op social media en bedachten toffe dingen voor alle feestdagen die in het verschiet lagen; Pasen, Moederdag, Koningsdag, Pinksteren enz.

Het kostte soms veel energie om steeds maar creatief te zijn, maar het gaf ons ook zo ontzettend veel energie. Al die leuke en dankbare reacties!

De paasbrunchbox die we met Pasen bedachten.

Vallen en opstaan

Het was mooi weer, het voorjaar was heerlijk. En de besmettingen daalden. Onze agenda vulde zich langzaamaan weer met leuke evenementjes, weliswaar kleinschalig, maar onze reguliere business kwam weer wat terug.

Het ging met vallen en opstaan. Strengere regels, weer annuleringen, dan weer versoepelingen, de markt die behoefte had aan feestjes en met horten en stoten hobbelden we de zomer door.

De mokerslag

Voor ons als cateraar kwam eigenlijk kort na de zomervakantie al de mokerslag: terug naar maximaal 6 personen thuis. Hup, weer een stroom aan afzeggingen van thuisdiners, feesten en bruiloften. Bij elke persconferentie zaten we met dichtgeknepen billen te luisteren en te zuchten als we de geluiden van berichtjes op onze telefoon binnen hoorden komen. Dan wist je het al; weer annuleringen. Er waren ochtenden dat we wakker werden en hoopten dat al die ellende over Corona een foute droom was.

De persconferentie waarvan je wist dat hij komen zou

En dan wordt het 13 okt; we zagen het met zijn allen al aankomen. De semi lock-down. Weer alle horeca dicht, veel thuiswerken en weinig contact met anderen. Deze zag je dan weliswaar aankomen, maar voelt anders in onze optiek. We gaan de winter in, de zon schijnt minder vaak en veel mensen beginnen de gevolgen zelf te voelen in hun portemonnee. Bovendien beseffen veel mensen dat we er voorlopig nog niet zijn. Dit gaat nog wel even duren.

Deze keer voelt letterlijk maar ook figuurlijk killer en grimmiger. Zeker in onze branche zal het echt nog heel lang voelbaar zijn. Geen bruiloften, feesten, beurzen en andere leuke events in het vooruitzicht.

De ellende sijpelt door

En dat heeft zijn weerslag op mensen. We zijn gezelschapsmensen. Geen mensen om je heen en weinig geknuffel, dat heeft dus kennelijk een impact. Op alles. Op ons hele gestel. Bovendien worden we soms wat achterdochtig, kloppen de cijfers wel…? Het voelt soms een beetje dat we voor de gek gehouden worden. Maar met welk belang dan?

De horeca is dicht, maar vele andere branches en ook in de detailhandel vangt men klappen. Want een dagje shoppen zonder horeca is beduidend minder gezellig. Bovendien zijn er weinig feestjes waarvoor je een nieuwe outfit nodig hebt. Skypen met klanten en collega’s kan prima met je sloffen en pyjamabroek aan, zolang je ‘bovenkantje’ maar florissant is ;).

Zojuist reed ik, net als in maart, weer over de Lind en weer deed het pijn. Misschien nog wel meer dan in maart. Het handjevol mensen dat er loopt, herken ik niet of amper. Verscholen achter het mondkapje. Goed hoor dat ze dat doen, maar we missen de glimlach zo.

Knallen met kerst

De glimlach bij mensen die met de dag schaarser wordt. Want we hebben er allemaal even flink de pee in. Maar laten we elkaar beloven toch vol te houden. Want er is uiteindelijk niemand bij gebaat als we met zijn allen gaan lopen treuren.

Als we volhouden kunnen we met kerst misschien weer gezellig met wat meer gasten bij elkaar zitten.

Want terwijl wij alle verpakkingen weer uit ons magazijn hebben gehaald en de knop en ons businessmodel weer hebben omgezet naar afhalen en bezorgen, blijft ons brein overuren maken. Gelukkig blijven er hele leuke ideeën opborrelen. Zo hebben we ondertussen wat leveranciers  en relaties gesproken en lopen we over met gave plannen voor kerst.

Dat krijgt heel snel een vervolg. Die leuke plannen houden ons op de been, samen met alle spontane en lieve reacties op onze maaltijden. Mocht je trouwens zelf benieuwd zijn naar wat we maken, kijk dan hier:https://kookpunt-oisterwijk.nl/kookpunt-to-go-een-afhaal-en-bezorgservice-in-oisterwijk/

Want wij gaan door, door met creatief blijven zijn, door met elke week weer iets anders bedenken, door met mensen voorzien van de lekkerste gerechten. Mensen blij maken en ontzorgen, dat is en blijft onze passie!

Volhouden

Onze boodschap is dus eigenlijk dat we moeten zorgen dat we niet verder wegzakken in het moeras met zijn allen. Toch vertrouwen moeten blijven houden, in elkaar en in de toekomst.

Het kan toch niet zo zijn dat wij samen niet sterker zijn dan het virus.

Samen lukt het! Blijf lief voor elkaar! En probeer die lokale bedrijven te blijven steunen, want een lege dorpskern, daar is echt niemand bij gebaat!

Houd vol en blijf gezond!

 

Blog Handige BBQ-tips

BLOG HANDIGE BBQ-TIPS

Lekker! Nu we meer thuis zijn, hebben we weer tijd om de barbecue aan te steken. De mooie lange zomeravonden komen eraan en dus kunnen we lang in de tuin genieten van heerlijke gerechten van de barbecue.

Jurgen van Kookpunt Oisterwijk heeft wat handige tips opgeschreven, zodat jij en je vrienden en/of familie nog meer kunnen gaan genieten van overheerlijke BBQgerechten.

luxe barbecue Den Bosch

EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK

Goede voorbereiding loont zich. Want je weet: een goed begin is immers het halve werk!

Tip 1. Zorg dat je weet wat het verschil is tussen briketten en houtskool. Als je met briketten gaat werken, zal het langer duren voordat je echt van start kunt. Voordeel is wel dat de BBQ langer op temperatuur blijft. Werk je met houtskool, dan kun je sneller genieten van het eten, maar hij brandt ook sneller op en dus is je barbecue sneller afgekoeld. Ben je ietwat ongeduldig? Gebruik dan een kickstarter om je briketten of houtskool versneld heet te krijgen! Bijv. deze van weber: https://www.weber.com/NL/nl/accessoires/bereiden/aansteken/7416.html?cgid=1341#start=1

Extra tip van Jurgen: Rookmot / houtsnippers geven een nog lekkerdere smaak aan je producten af. De keuze is enorm. Denk bijvoorbeeld aan: cherry, olijvenhout, appelhout, kersenhout, beukenhout, whiskyhout of hout van wijnvaten.

Tip 2. Gebruik een goede staalborstel om het warme rooster schoon te maken. Doe dit als het rooster nog wat warm is. En dan niet onder de kraan, want door het water stollen de eiwitten en dan heb je kans dat het eten aan het rooster en je borstel blijft plakken. En dat is alleen maar extra schoonmaakwerk. Zonde van je tijd, want die wil je met je tafelgasten doorbrengen.

DRANKJES

Tip 3. Natuurlijk mogen feestelijke drankjes niet ontbreken bij een geweldige barbecue.

Mooie kannen met heerlijke sangria of een lekker, frisse cocktail als je gasten aanschuiven, geeft ook je mooie gedekt tafel een extra dimensie.

En natuurlijk zijn alcoholvrije drankjes als ijsthee of smaakwaters in mooie, grote jars ook een genot, zowel om te drinken als om naar te kijken.

Catering tilburg

VOORAF & ERBIJ

Een goede en lekkere barbecue wordt omlijst door allerlei lekkers vooraf en erbij. Hieronder vind je enkele tips waaruit je inspiratie kunt halen.

Tip 4. Zorg voor een fris, koud soepje vooraf. Denk bijvoorbeeld aan een mooie gazpacho van tomaat of komkommer met munt.

Ten eerste wekt dit de eetlust wat op en het is heerlijk verfrissend op een warme dag.

Tip 5. Verwacht je ook kids op je BBQ-feestje? Maak dan zelf brooddeeg, verdeel het over stokjes en deel het uit aan de kinderen. Zij kunnen de stokjes boven de barbecue houden en binnen enkele minuten heb je allemaal kleine stokbroden!

Om het brood extra lekker te maken, kun je er olijfolie met knoflook of smaakvolle, zelfgemaakte spreads op smeren.

HET ECHTE WERK

Wanneer je alles rondom de barbecue klaar hebt, kan het echte werk gaan beginnen. Hopelijk heb je met onderstaande tips genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Tip 6. Probeer onder 1 deel van je barbecue geen kolen of briketten te leggen. Zo houd je 1 deel van je rooster vrij om af en toe wat vlees of vis neer te leggen en het daar te laten rusten, zonder dat de warmte er bij kan. Zo kun je wat ‘schuiven’ met je vlees en/of vis, zonder dat het doorgaart.

Tip 7. Houd je van vis? Ga dan voor op de barbecue voor een steviger visje, zoals zeebaars, een dorade, tonijn of zalm. Je kunt de vis het beste met huid grillen. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt er ook voor dat de vis niet uit elkaar valt. Maar ook scampi’s ingepakt in folie met flink wat kruidenboter, vallen vaak goed in de smaak. En wil je eens echt uitpakken? Wat dacht je van een 1/2 kreeftje?

Tip 8. Kies in plaats van de standaard salades eens voor groenten van de barbecue. Bijvoorbeeld een hele maiskolf of mooie groentebuideltjes. Wist je dat er speciale transparante folie is die geschikt is voor op de barbecue? Daarmee maak je in een handomdraai de mooiste groentebuideltjes. Puntpaprika’s of plakken courgette met wat olijfolie, peper en zout, vallen altijd goed in de smaak. Een lekkernij van onze chef is zoete aardappel met brie. Of wat dacht je van citroen gevuld met mozzarella? Hiermee heb je heerlijke BBQ-knallers.

Tip 9. Bereid het rode vlees als laatste, wanneer de barbecue niet meer zo warm is. Op die manier kun je meer controle uitoefenen op het vlees. Je kunt het beste voor vet vlees kiezen, zoals een rib-eye, of entrecote. Maak het extra lekker door een heerlijke marinade.

Tip 10. Heel populair: mooie, grote klassiekers; zoals pulled pork of Tomahawk met knoflook en tijm. Reken maar dat je daar mee scoort bij je gasten.

LAST BUT NOT LEAST…DESSERTS VANAF DE BBQ!

Als je gasten nog een gaatje over hebben, kun je ze verwennen met een heerlijk dessert. En wat is er leuker en lekkerder dan een dessert die je à la minute op de BBQ bereidt?!

Tip 11. Je kunt banaan heel goed op de barbecue grillen. Leg wat stukjes banaan in aluminiumfolie en strooi er een beetje kaneel overheen. Voor de chocoladefans onder ons, kun je ook wat rolo’s en kleine spekjes in de banaan steken, dat smelt dan heerlijk over de banaan heen. Een scheutje liquor 43 doet het ook altijd goed bij de volwassenen.

Schroei wat grote plakken watermeloen op de barbecue en maak daarna voor de kinderen een heerlijke watermeloenpizza. Succes gegarandeerd.

Met onze tips kan het niet meer mis.

Toch hulp nodig en/of geen tijd voor alle voorbereidingen, maar wel zin om te BBQ’en? Schakel dan Kookpunt Oisterwijk in. Ook voor grotere gezelschappen draaien wij onze hand niet om!

https://kookpunt-oisterwijk.nl/catering/luxe-barbecue/

Houd onze social media ook goed in de gaten! In deze bizarre tijden van Corona stellen we ook regelmatig hele toffe, luxe bbq-boxen samen. Anders dan anders. Helemaal compleet met heerlijke, bijzondere salades, brood & dips, zodat je niet eens de supermarkt in hoeft! Zoals deze: https://www.instagram.com/p/CAcaD4tDQB8/.

 

 

 

Blog Tafelstyling!

TAFELSTYLING!

MET DEZE TIPS CREËER JE DE MOOISTE SETTINGS..!

Persoonlijk vind ik het stylen van een tafel altijd een feestje om te doen! Een bijzondere en rijk gedekte tafel maakt het direct wat chique en feestelijk. Zeker in deze tijd waarin we allemaal veel thuis zijn en het dus thuis gezellig willen maken, zoals bijv. met Moederdag!

Hieronder vind je wat tips voor een goede tafelstyling.  

Werk met lagen

Wanneer je een rijke tafelstyling wilt creëren, is het mooi om met lagen te werken.

Als basis begin je natuurlijk met een mooi tafelkleed of een tafelloper. Ga je voor de luxe uitstraling van wit of voor het koelere grijs? Kies dan een mooi materiaal zoals linnen. Let er dan wel op dat het tafelkleed ruim over de tafel valt, dat oogt net iets chiquer. Als je echt wilt uitpakken en het allemaal wat heftiger mag, ga dan voor een uitgesproken kleur of print voor je tafellinnen!

Kleurgebruik

Is het servies dezelfde kleur of tint als het tafelkleed? Neem dan voor de servetten een contrastkleur en leg deze tussen de borden voor een beetje diepte. Heeft het servies een contrasterende kleur ten opzichte van het tafelkleed, kies dan voor linnen servetten in dezelfde kleurgamma als het tafelkleed. Dan komt de kleur wat terug en wordt het meer een geheel.

tafelstyling

Linnen servetten

Doorgaans worden servetten netjes opgevouwen en op of naast het bord geplaatst. Maar tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer persé zo strak, fijn! Drapeer de servetten nonchalant op tafel of rol ze lekker rommelig op. Of vouw een vierkant van het servet en steek een hoek door een servetring. Maak het af met een olijftakje of takje lavendel, klein bloemetje of een siergrasje bij het servet voor een lieflijk effect. Voor een wat meer aangeklede tafel kun je ook kiezen om het servet onder de borden leggen. Dit geeft een mooi kleuraccent op tafel. Laat het servet net iets over de rand van de tafel vallen.

(Droog)bloemen

Voor de afstyling van een gedekte tafel is het altijd goed om te werken met mooie takken en/of bloemen. Op dit moment zijn droogbloemen erg hip. Berenklauw of Pampasgras in het interieur is een echte trend. We zien de mooie pluimen ook steeds vaker terug op eettafels. Ik stak onlangs mooie siergrasjes en droogbloemen in kleine berkenstammetjes die speels op tafel stonden. Kijk wat past bij de rest van je tafel en welk sfeertje je wilt neerzetten. Kies voor tinten in de kleur van je servies, je kaarsen en het linnen voor een wat rustiger geheel en wil je het wat sprekender, ga dan ook voor bloemen met flink wat kleur.

Bezuinig niet op de bloemen en de vaasjes. Liever een vaasje te veel dan er eentje te weinig. En ook met de vaasjes kun je spelen. De ene keer kun je ze groeperen (leuk als ze verschillend qua model zijn) en heb je allemaal dezelfde vaasjes dan is het vaak mooier om ze wat uiteen te zetten.

 Gekleurd glas

Om nog wat meer kleur toe te voegen aan de tafel kun je kiezen voor waxinelichthouders, vazen en karaffen in gekleurd glas. Ook kun je kiezen voor drink- of wijnglazen in gekleurd glas, weer eens wat anders! Met een beetje geluk vind je zelfs bij de kringloopwinkel of op marktplaats mooie items van persglas die schitterend kunnen staan op jouw tafel!

Servies combineren

Wil je met weinig verandering toch iets anders op tafel? Met een klein bord, in een andere kleur of met een dessin, tussen je huidig servies heb je al veel effect. Je hoeft dan niet gelijk een heel nieuw servies te kopen. Bevalt de kleur, dan kun je het later aanvullen en blijven afwisselen, de ene keer alles effen, de andere keer gemixt.

Of kies voor een mix van verschillende materialen. Mix bijvoorbeeld kommetjes of planken van hout met aardewerk servies, twee contrasterende materialen, mat en glans geven spanning.

Wil je graag binnen één kleur blijven? Ga dan voor servies met verschillende vormen, of met een ander structuur. De verschillende onderdelen zullen dan mooi uitkomen. Leg er eventueel een servet tussen in een contrasterende kleur of met een dessin om nog meer accent te kunnen geven aan de vormen en lagen.

tafelstyling

Hoogte creëren
Wanneer je alleen wat borden op elkaar zet, voor verschillende gerechten, kan dat snel wat vlak en saai worden.
Kijk wat je allemaal in de kast hebt staan en hoe je gerechten eens op een andere manier kunt presenteren. Zoek een manier waarmee je wat hoogte kunt creëren. Een gerechtje in een glas geserveerd of een ovengerecht per persoon in een kommetje op het diner bord, heeft al veel effect. Denk ook aan lange kaarsen en hoge vaasjes met bloemen op tafel en creëer zo hoogteverschil.

Symmetrie is leuk, maar kan het geheel wel wat stijfjes maken. Door bijvoorbeeld kaarsen in verschillende kleuren op tafel te zetten, krijg je een speels effect.

Persoonlijk accent
Maak de tafel af met een persoonlijk tintje. Voor elke gast een mooi naam’kaartje’, geschreven op bijv. een steen of schelp. Of handgeschreven met een mooie glitterstift op een plexiglazen plaatje.

Mocht je van al je tafelgasten een leuke foto hebben (bij voorkeur van vroeger), druk deze dan af op een polaroidfotootje. Dit kan bijvoorbeeld hier: https://foto.hema.nl/fotos-afdrukken/polaroid/. Zo heb je een super origineel ‘naamkaartje’. Reken maar op veel complimentjes, dit kan niet meer stuk! En kom je er echt niet uit? Schakel dan onze hulp in, we hebben inmiddels veel materialen op voorraad!

Kijk op https://kookpunt-oisterwijk.nl/catering/ of https://www.instagram.com/kookpunt_oisterwijk/ voor meer inspiratie en eerdere trajecten van ons.

Blog De ondernemerspijn van Corona

DE ONDERNEMERSPIJN VAN CORONA!

Normaal schrijven we een blog over relevante zaken die ons werkveld raken, om mensen te inspireren en/of om kennis te delen. Dit keer voelden we de behoeften om ons verhaal te delen van een horecaondernemer in tijden van Corona.

Stilte voor de storm

De maanden november, december en januari waren bijzonder drukke maanden bij Kookpunt Oisterwijk. Eindejaarsdiners, prachtige feestjes van dames die 50 mochten worden, Nieuwjaarsborrels, de Horecava, kookworkshops enz. Topsport, de voor- en naweeën van dit soort events zijn enorm en worden (gelukkig maar ;)) niet altijd gezien door onze gasten. Vroeg op en tot diep in de nacht aan het werk. Horeca is mooi en dankbaar werk, maar zeker ook aanpoten. Februari was een hele rustige maand, dat is doorgaans het geval in de horeca van Zuid-Nederland. De maand van Carnaval is buiten Carnaval om meestal ‘slecht’. Het gaf ons de kans om de accu weer wat op te gaan laden. De agenda voor het voorjaar was namelijk veelbelovend. Er stonden veel mooie events op de agenda. Het was nu even stilte voor de storm. De accu wat opladen zouden we nodig hebben, de tijd van topsport en een paar maanden knallen stond weer voor de deur. We hadden er weer oprecht veel zin in!

Dat ‘griepvirus’ in China, een ver-van-mijn-bed-show

Het werd half februari, we hadden natuurlijk al wat over Corona gehoord, maar het leek zo’n ver-van-mijn-bed-show. China, de andere kant van de wereld, ach zo’n vaart zou het niet lopen. Wij bagatelliseerden het nogal, zoals velen, het leek tenslotte op een griepje. Naïviteit ten top, zo bleek later. En dat is een understatement…Want het was niet de vraag of Corona ons land zou bereiken, maar wanneer. Dat realiseerden we ons inmiddels wel, maar dan nog; ‘een griepvirus’, dat leek zo onschuldig. En dan wordt het eind februari, het officiële eerste Corona-geval in Nederland. Om de hoek nota bene…    Dan gaat het snel; binnen enkele dagen stromen telefoontjes, appjes en mailtjes binnen. De events, waar we zo naar uit keken, waarvoor we met zorg de mooiste voorstellen uitwerkten, ideetjes voor de mooiste tafelstyling hadden bedacht, worden afgeblazen en de annuleringen slaan een krater in onze, normaal gesproken, zo volle agenda. In slechts enkele dagen maakten de annuleringen onze agenda leeg.

15 maart: Een nieuwe maatregel, horeca grotendeels dicht

We voelen ons een paar dagenlang wat verdoofd, uit het veld geslagen. Hoe nu verder? De meeste mensen die we spreken, spreken van uitstel van hun feest en gelukkig niet van afstel. Maar toch, een lege agenda in no-time. Het voelt onwerkelijk en past niet bij ons. Dan volgt er al snel een begrijpelijke, maar drastische maatregel op zondagavond 15 maart. De horeca moet zijn deuren gaan sluiten. Bam, die komt binnen… We zitten een soort van lamgeslagen naar de persconferentie te kijken. Tranen prikken…wat is er ineens een hoop verdriet in de wereld. Uiteraard het ergst voor de mensen die dit qua gezondheid raakt, maar we weten meteen dat dit een enorme impact gaat hebben op iedereen. En we snappen deze keiharde maatregelen, we respecteren ze uiteraard, natuurlijk. Want safety first. Maar de maatregelen zijn verdorie hard. Ik voel wanhoop opkomen, probeer het te verbergen, laat het zo min mogelijk merken aan onze pubers die met ons mee naar de tv staren. Het voelt als een hele slechte film…

De lokale horeca slaat de handen ineen

Al heel snel volgt er een bijeenkomst in een openluchttheater in ons dorp. Met inachtneming van gepaste afstand komen daar de Oisterwijkse horecaondernemers bijeen en steekt de burgemeester hen een hart onder de riem. Er wordt gedacht in mogelijkheden en in kansen. Koelcellen staan vol met eten die snel hun tht-datum bereiken. En dat terwijl er ook mensen in het dorp zijn die gezonde voeding goed kunnen gebruiken. Want de vreselijke berichten van Coronapatienten ontgaan ons niet. Er ontstaan fantastische initiatieven van horecaondernemers die besluiten om de komende tijd aan het begin van de week samen te gaan koken. Samen maaltijden te gaan bereiden voor burgers uit Oisterwijk die het, zeker nu, goed kunnen gebruiken. Dat voelt goed. Zelf iets te kunnen doen in deze tijd. Jurgen sluit zich aan bij een groepje. Er ontstaan whatsappgroepen en de heren gaan heel voortvarend aan de slag. Ontroerend om te zien hoe deze ondernemers, allemaal met hun eigen problemen nu hun eigen toko leeg is, toch de handen uit de mouwen steken en keihard staan te werken. De mannen doen dit aan het begin van elke week, zodat ze later in de week tijd hebben voor hun eigen commerciële activiteiten.

Ondertussen hobbelen de kosten door

Want als particulier, maar zeker ook als ondernemer, heb je te maken met kosten. Kosten die maandelijks terugkomen, of je nu wel of geen omzet hebt. We zien met lede ogen onze blanco agenda aan en besluiten om binnen de getroffen maatregelen de ruimte op te zoeken om toch te kunnen overleven als ondernemer. We hebben een gezond bedrijf, hebben jarenlang keihard gewerkt om te komen waar we nu staan en het zal ons niet gaan gebeuren dat we deze crisis niet gaan overleven in financieel opzicht. De wanhoop van een paar dagen terug heeft inmiddels plaats gemaakt voor een enorme overlevingsdrang en vechtlust. Zullen we ook gaan afhalen en bezorgen? We stellen onszelf de vraag. Maar zou er wel een markt voor zijn? Iedereen heeft nu tenslotte voldoende tijd om zelf te koken. En is er überhaupt wel ruimte op die ‘afhaal en bezorgmarkt’, want veel ondernemers hebben nu natuurlijk dit idee. We besluiten om het een kans te geven. En bedenken een menu! Asperges! De eerste zijn er tenslotte al! En de lente is inmiddels aangebroken en het zonnetje lonkt. Bovendien is dat een gerecht dat op dat moment nog niet door andere lokale ondernemers aangeboden wordt. Onderscheidend blijven lijkt ook nu belangrijk. Het eerste weekend gaat het nog in wegwerpbakjes en tasjes die we nog op voorraad hebben. Lieve mensen om ons heen bieden aan om mee te helpen bij het bezorgen. Het wordt een zaak van learning by doing! Sommige dingen kunnen beter, tijd dus voor wat kleine aanpassingen. Ook met inachtneming van de nodige maatregelingen. Voor de veiligheid van onze klanten, die we overigens normaliter gasten noemen :), en die van ons zelf.

De aanblik van een lege Lind steekt

Op zondagavond kunnen we inmiddels zelf geen asperges meer zien en dus bestellen we voor onszelf een maaltijd bij een Aziatische restaurant in het dorp. Hij stelt voor om zijn menu te ruilen tegen ons menu. Zo eten we allebei iets uit een andere keuken. Briljant idee, vinden wij. Om de maaltijd af te halen, rijd ik over de Lind, de charmante hoofdweg in ons dorp. De plek waar het altijd bruist en waar normaliter op dit tijdstip de terrasjes overvol zijn. Daar waar mensen gezellig kletsen en genieten van heerlijke gerechten en drankjes. Maar nu is het anders, alles is leeg, je kunt er een kanon afschieten. Het beeld van een lege Lind doet me pijn. Ik parkeer de auto en stap uit. De bekende knoflooklucht, die ik wel vaker ruik wanneer ik over de Lind loop, komt me tegemoet. De heerlijke geur komt uit de achterzijde van een gesloten restaurant, waar een collega-ondernemer keihard aan het werk is om afhaalmaaltijden te bereiden, om ook zijn hoofd boven water te houden. Het geeft me een weeïg gevoel. Lopend naar de auto kom ik een cardioloog uit het dorp tegen. Ik vraag hem hoe het nu in het ziekenhuis is. Hij schetst me dat het net Science Fiction is, alles zoals je het jezelf voor kunt stellen, maar dan 3x erger, zegt hij. Ik stap weer in de auto, op de radio het lied van Maan; ‘Ze huilt maar ze lacht’…weer prikken de tranen. Wat worden er ongelooflijk veel mensen snoeihard geraakt door dit vreselijke virus.


Uitstraling

Maar we gaan door. En daar waar we het eerste weekend nog wat eenvoudige bakjes hadden, vinden we dat we naast een goede prijs/kwaliteitsverhouding ook een passende uitstraling moeten geven aan onze disposables. Een uitstraling die past bij ons bedrijf, zeker als we nog een aantal weken door zouden gaan met onze nieuwe dienst. Dus reden we naar een leverancier in Breda, bezorgden ondertussen een heerlijke aspergemaaltijd bij paps & mams, en kochten daar nieuwe materialen. Bakjes, dekseltjes, tasjes, stickertjes, flyers enz. moesten zoveel mogelijk dezelfde uitstraling krijgen, zo vonden wij. We stickerden urenlang. Op diezelfde zojuist aangeschafte bakjes, op tasjes, op de emmertjes voor de soep enz. We bedachten wat nieuwe gerechtjes en waren klaar voor weekend 2. Onder het mom van ‘wie brutaal is, heeft de halve wereld’, appten we mensen in ons netwerk die relatief dicht bij ons bedrijf wonen. Deelden op social media ons afhaal-en bezorgmenu en gingen ouderwets flyeren van deur tot deur. Het werkte, de gunfactor blijkt erg groot in Oisterwijk. We bezorgen inmiddels vele maaltijden per week. Lekkere gerechten thuis eten, biedt in deze tijd ook wat troost, zeker nu uiteten even niet kan. Er blijken veel lieve mensen te zijn die ons wat omzet gunnen in deze bizarre tijd. En heerlijke gerechten afgeven bij hun ouders, buren enz. Onze berichten delen op social media. Bewust de keuze voor hun afhaalmaaltijden steeds verdelen onze de Oisterwijkse horeca. Om ons allemaal een graantje mee te laten pikken. Het is hartverwarmend. De marges zijn niet bijzonder hoog, als je alle kosten terugrekent. Inkoop van food is namelijk niet gering en ook mooie disposables hebben hun prijs. Maar we komen uit de kosten, zijn meer dan bezig (druk zelfs), hebben wat ritme en structuur en we blijven zichtbaar. Allemaal win-win.

We zullen doorgaan…

We horen om ons heen dat wanneer je nu als ondernemer alsnog wat omzet genereert in deze zware tijd, je straks wellicht geen aanspraak zou kunnen maken op de voorzieningen die de overheid treft voor gedupeerde ondernemers. Stof tot nadenken. Maar dat nadenken doen we maar kort. Nu thuis stil gaan zitten, wachten tot we straks te horen krijgen of er voor ons wel of niet iets overblijft uit de staatskas, voelt niet goed. Daar gaat ons ondernemers hart nu niet sneller van kloppen. En dus gaan we door. We schenken voor onszelf een borrel in en bedenken samen nieuwe gerechten voor een nieuwe week. Er komt weer een whatsappje binnen. Dit keer geen bestelling, maar weer een lief bericht van iemand die ons bedankt voor het heerlijke eten. Dit soort dingen houdt ons op de been. Corona, een vreselijke ziekte veroorzaakt een bizarre tijd, een tijd waar we met zijn allen sterker uit gaan komen. Dat weet ik zeker, zolang we maar gezond blijven!

Stay safe! ♥

 

Blog Trouwen in je eigen omgeving!

TROUWEN IN JE EIGEN OMGEVING! WAT KOMT ER ALLEMAAL BIJ KIJKEN?

Hebben jullie trouwplannen? Gaat dit jaar eindelijk die ring om je vinger geschoven worden? Whahhh….wat spannend! Super leuk! Hebben jullie nog geen locatie op het oog? Beschikken jullie of jullie (schoon)ouders over een mooie tuin? Waarom zou je dan niet thuis trouwen? Dat klinkt misschien als een hoop geregel, maar het grote voordeel is dat je alles kunt doen zoals jullie dat graag zouden willen zien. Je kiest zelf de partners uit met wie je graag samenwerkt en met hen spreek je o.a. af hoe jullie het willen inrichten.

In deze blog zetten we de voor- en tegens voor je op een rijtje.

feesttent huwelijk

We beginnen positief , de voordelen:

  • Er is altijd plaats! Je hoeft niet bang te zijn dat de datum die jullie in gedachten hebben, ‘bezet’ is.
  • Voor de huur van de locatie ben je geen kosten kwijt.
  • Je hebt veel minder te maken met beperkingen die vaak gelden op trouwlocaties, zoals bijvoorbeeld rijst wat niet gestrooid mag worden of vaste elementen qua aankleding die niet verwijderd kunnen worden.
  • Niks zo lekker om de dag van je leven in jullie eigen omgeving te vieren! Heerlijk vertrouwd! Dat geeft een fijn gevoel op deze toch al vaak spannende dag!
  • Het kan aangekleed en ingericht worden zoals jullie het in gedachten hebben. Maak met je geliefde alvast een moodboard om bij de partijen waarmee je wilt gaan werken aan te geven welk sfeertje jullie aanspreekt. Dit geeft jullie ook de nodige voorpret!
  • Er kan ruim van tevoren begonnen worden met de voorbereidingen. Je hebt namelijk geen last van bruidsparen die de dag vooraf aan jullie feest de trouwlocatie huurden.
  • Je hoeft geen rekening te houden met een vastgestelde eindtijd. Hooguit met de buren. Maar als je ze gezellig uitnodigt op jullie huwelijksfeest, is dat probleem ook al opgelost en kunnen jullie extra lang van de dag van jullie leven genieten!
  • Jullie kunnen aan de slag met partijen die jullie zelf selecteren en die bij jullie passen. Zoals de weddingplanner, cateraar, dj enz. Bij een trouwlocatie word je vaak verplicht om te gaan werken met een vaste selectie van leveranciers. Probeer de partners waarmee je werkt zoveel mogelijk te beperken, dan heb je te maken met minder schakels en tijdens het opbouwen ook minder partijen over de vloer.

Maar er zijn ook wat minpuntjes; de nadelen:

  • Je moet zelf uitzoeken wat goede en betrouwbare partners zijn in deze branche.
  • Vaste trouwlocaties hebben vaak al jarenlange ervaringen met partners en weten wie je wel of niet moet hebben.
  • Er komt meer bij kijken dan je vooraf misschien denkt. Zijn er voldoende stroomvoorzieningen? Hebben jullie een slechtweerscenario, zijn er voldoende sanitaire voorzieningen, is er genoeg parkeergelegenheid enz.
  • Daarom is het niet per definitie goedkoper om je trouwdag op je eigen locatie te vieren. Je bespaart dan weliswaar op de locatiekosten, maar er zijn wel andere zaken die geregeld moeten worden. Zaken die op een vaste locatie vaak al aanwezig zijn.
  • Er is altijd nog wel wat op te ruimen op de dag erna. Ook al zorgt een goede cateraar dat al zijn spullen de volgende ochtend netjes opgeruimd zijn (zoals servies, afval, emballage enz.), de tent afgebroken wordt, de toiletwagen weggehaald wordt en de DJ zijn dj-booth afbouwt. Er zullen altijd nog wel wat zaken zijn die hun aandacht nodig hebben. Zorg daarom voor wat extra handjes op the day after. Zodat jullie tijd hebben om lekker na te genieten en alle cadeautjes te bekijken voordat jullie honeymoon begint.

Uiteindelijk is natuurlijk het allerbelangrijkst dat jullie kiezen voor een locatie die voor jullie goed voelt. Waar dat ook is. En een goede voorbereiding, blijft het halve werk. Wil je wat minder stress vooraf en op de dag zelf? Dan zou je een goede weddingplanner kunnen overwegen, zoals deze: https://www.ceciliaweddings.com/

Wil je wat inspiratie op doen op onze website over eerdere (huwelijks) feesten die wij van A tot Z verzorgden? Kijk dan hier! https://kookpunt-oisterwijk.nl/catering/bruiloft-huwelijksfeest/

 

 diner huwelijk OisterwijkCatering bruiloft Oisterwijkhuwelijksfeest catering Oisterwijk

Blog De etiquette van een 21 diner!

DE ETIQUETTE VAN EEN 21 DINER! HOE ZAT HET OOK ALWEER..?

Heb je plannen om een 21 diner te gaan organiseren? Super tof! 21 diners zijn vaak de meest hilarische avonden waar iedereen nog lang over door praat! Als het goed verlopen is natuurlijk!
Nu willen we de druk niet opvoeren, maar jouw feestdiner moet wel meer worden dan een leuk etentje, toch?! Hoe het eigenlijk heurt? In deze blog vertellen we je over de belangrijkste do’s en don’ts.

21 diner / Sweet 16 Oisterwijk

Een 21 diner in een patio-tuin

 

1. Je gastenlijst
Girls or boys only! Het is gebruikelijk dat dames alleen vriendinnen en heren alleen vrienden uitnodigen. Dit moet goed komen, toch?! Dus nodig ze allemaal uit; je besties, studiegenoten en oud-klasgenoten. Er is tijd om urenlang met elkaar te kletsen. Vergeet ook niet om ruim van tevoren een toffe uitnodiging te versturen. Dat kan digitaal, maar per post is natuurlijk wel gaver!

2. De hosts
Het fenomeen 21 diner is overgewaaid vanuit Amerika. Van oudsher hosten de ouders deze happening. Zij organiseren het diner, regelen genoeg zitplaatsen voor al je vrienden of vriendinnen en ruimen de boel weer netjes op. Dit klinkt natuurlijk wel tof. Voor jou dan. Je ouders kunnen vaak best wel wat hulp gebruiken. Zijn het niet zulke kooksterren? Lees hier wat wij voor je kunnen betekenen. 21 diner

3. De locatie
Traditiegetrouw nodig je alle vrienden uit bij je ouderlijk huis. Wonen ze niet heel royaal? Dan kun je natuurlijk overwegen om deze ‘regel’ door de vingers te zien. Vaak kun je namelijk niet aan alle 21 diner etiquette voldoen. Verplaats in de zomer het feest bijvoorbeeld naar buiten of kijk familieleden, die wat royaler wonen, lief aan. En uiteraard hebben wij ook volop mogelijkheden in onze kookstudio voor een gaaf 21 diner. Daar hebben we alles bij de hand. Het is en blijft wel het leukst om voor een beetje een huiselijke setting te kiezen. Ook al is die voor jou misschien niet perfect. Geeft echt niet.

4. De dresscode
Een 21 diner is een chique happening! Laat je jeans dus maar in je kast hangen. Sterker nog; de heren worden doorgaans in pak verwacht. Ook voor de dames geldt: trek je hoogste hakken aan!
En uiteraard je mooiste jurk!

5. Het menu
Luxe staat centraal in jouw 21 diner menu. Ontvang je gasten bijvoorbeeld met een glaasje bubbels en oesters. Lekker over the top! Zorg er altijd voor dat je minimaal 3 gangen aan je gasten voorschotelt. Serveer mooie, passende wijnen bij iedere gang, het bier komt later in de kroeg wel weer. Uiteraard ziet de tafel eruit om door een ringetje te halen. Tafelstyling is erg belangrijk. Zorg voor dezelfde tafels met bijpassende stoelen, mooi linnen, hip servies, glasservies, kleurrijke bloemetjes, gave menukaartjes enz. Dan komt het helemaal goed!

6. Speechen maar
Wil je de juiste 21 diner etiquette opvolgen, attendeer jouw gasten op het volgende punt. Of stuur deze blog door natuurlijk. Bij een 21 diner horen speeches. Door je ouders en vrienden. En het liefst inclusief gênante foto’s van vroeger. Dat wordt een onvergetelijke avond! Naast een hoop grappen en grollen is een doos tissues vaak geen overbodige luxe. Wedden dat jij het niet droog gaat houden?

7. De after-party
Na het diner verruilt het gezelschap de dinertafel voor de plaatselijke kroeg. Deze o zo belangrijke plek van jaren geleden; de plek waar je voor het eerst te diep in het glaasje keek, een blauwtje liep door je jeugdliefde en meeblèrde met de foutste hits. Na de nodige drankjes bij het diner is hilariteit natuurlijk gegarandeerd.

Als je bovenstaande zaken een beetje in ogenschouw neemt, komt het helemaal goed. Want dan voorkom je grote uitglijders: Het overtreden van ‘de etiquetteregels’. Heel veel plezier gewenst! Dit wordt sowieso een onvergetelijke avond!

Wil je meer info over onze 21 diners? Klik dan op deze link:
21 diner