Blog Handige BBQ-tips

BLOG HANDIGE BBQ-TIPS

Lekker! Nu we meer thuis zijn, hebben we weer tijd om de barbecue aan te steken. De mooie lange zomeravonden komen eraan en dus kunnen we lang in de tuin genieten van heerlijke gerechten van de barbecue.

Jurgen van Kookpunt Oisterwijk heeft wat handige tips opgeschreven, zodat jij en je vrienden en/of familie nog meer kunnen gaan genieten van overheerlijke BBQgerechten.

luxe barbecue Den Bosch

EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK

Goede voorbereiding loont zich. Want je weet: een goed begin is immers het halve werk!

Tip 1. Zorg dat je weet wat het verschil is tussen briketten en houtskool. Als je met briketten gaat werken, zal het langer duren voordat je echt van start kunt. Voordeel is wel dat de BBQ langer op temperatuur blijft. Werk je met houtskool, dan kun je sneller genieten van het eten, maar hij brandt ook sneller op en dus is je barbecue sneller afgekoeld. Ben je ietwat ongeduldig? Gebruik dan een kickstarter om je briketten of houtskool versneld heet te krijgen! Bijv. deze van weber: https://www.weber.com/NL/nl/accessoires/bereiden/aansteken/7416.html?cgid=1341#start=1

Extra tip van Jurgen: Rookmot / houtsnippers geven een nog lekkerdere smaak aan je producten af. De keuze is enorm. Denk bijvoorbeeld aan: cherry, olijvenhout, appelhout, kersenhout, beukenhout, whiskyhout of hout van wijnvaten.

Tip 2. Gebruik een goede staalborstel om het warme rooster schoon te maken. Doe dit als het rooster nog wat warm is. En dan niet onder de kraan, want door het water stollen de eiwitten en dan heb je kans dat het eten aan het rooster en je borstel blijft plakken. En dat is alleen maar extra schoonmaakwerk. Zonde van je tijd, want die wil je met je tafelgasten doorbrengen.

DRANKJES

Tip 3. Natuurlijk mogen feestelijke drankjes niet ontbreken bij een geweldige barbecue.

Mooie kannen met heerlijke sangria of een lekker, frisse cocktail als je gasten aanschuiven, geeft ook je mooie gedekt tafel een extra dimensie.

En natuurlijk zijn alcoholvrije drankjes als ijsthee of smaakwaters in mooie, grote jars ook een genot, zowel om te drinken als om naar te kijken.

Catering tilburg

VOORAF & ERBIJ

Een goede en lekkere barbecue wordt omlijst door allerlei lekkers vooraf en erbij. Hieronder vind je enkele tips waaruit je inspiratie kunt halen.

Tip 4. Zorg voor een fris, koud soepje vooraf. Denk bijvoorbeeld aan een mooie gazpacho van tomaat of komkommer met munt.

Ten eerste wekt dit de eetlust wat op en het is heerlijk verfrissend op een warme dag.

Tip 5. Verwacht je ook kids op je BBQ-feestje? Maak dan zelf brooddeeg, verdeel het over stokjes en deel het uit aan de kinderen. Zij kunnen de stokjes boven de barbecue houden en binnen enkele minuten heb je allemaal kleine stokbroden!

Om het brood extra lekker te maken, kun je er olijfolie met knoflook of smaakvolle, zelfgemaakte spreads op smeren.

HET ECHTE WERK

Wanneer je alles rondom de barbecue klaar hebt, kan het echte werk gaan beginnen. Hopelijk heb je met onderstaande tips genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Tip 6. Probeer onder 1 deel van je barbecue geen kolen of briketten te leggen. Zo houd je 1 deel van je rooster vrij om af en toe wat vlees of vis neer te leggen en het daar te laten rusten, zonder dat de warmte er bij kan. Zo kun je wat ‘schuiven’ met je vlees en/of vis, zonder dat het doorgaart.

Tip 7. Houd je van vis? Ga dan voor op de barbecue voor een steviger visje, zoals zeebaars, een dorade, tonijn of zalm. Je kunt de vis het beste met huid grillen. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt er ook voor dat de vis niet uit elkaar valt. Maar ook scampi’s ingepakt in folie met flink wat kruidenboter, vallen vaak goed in de smaak. En wil je eens echt uitpakken? Wat dacht je van een 1/2 kreeftje?

Tip 8. Kies in plaats van de standaard salades eens voor groenten van de barbecue. Bijvoorbeeld een hele maiskolf of mooie groentebuideltjes. Wist je dat er speciale transparante folie is die geschikt is voor op de barbecue? Daarmee maak je in een handomdraai de mooiste groentebuideltjes. Puntpaprika’s of plakken courgette met wat olijfolie, peper en zout, vallen altijd goed in de smaak. Een lekkernij van onze chef is zoete aardappel met brie. Of wat dacht je van citroen gevuld met mozzarella? Hiermee heb je heerlijke BBQ-knallers.

Tip 9. Bereid het rode vlees als laatste, wanneer de barbecue niet meer zo warm is. Op die manier kun je meer controle uitoefenen op het vlees. Je kunt het beste voor vet vlees kiezen, zoals een rib-eye, of entrecote. Maak het extra lekker door een heerlijke marinade.

Tip 10. Heel populair: mooie, grote klassiekers; zoals pulled pork of Tomahawk met knoflook en tijm. Reken maar dat je daar mee scoort bij je gasten.

LAST BUT NOT LEAST…DESSERTS VANAF DE BBQ!

Als je gasten nog een gaatje over hebben, kun je ze verwennen met een heerlijk dessert. En wat is er leuker en lekkerder dan een dessert die je à la minute op de BBQ bereidt?!

Tip 11. Je kunt banaan heel goed op de barbecue grillen. Leg wat stukjes banaan in aluminiumfolie en strooi er een beetje kaneel overheen. Voor de chocoladefans onder ons, kun je ook wat rolo’s en kleine spekjes in de banaan steken, dat smelt dan heerlijk over de banaan heen. Een scheutje liquor 43 doet het ook altijd goed bij de volwassenen.

Schroei wat grote plakken watermeloen op de barbecue en maak daarna voor de kinderen een heerlijke watermeloenpizza. Succes gegarandeerd.

Met onze tips kan het niet meer mis.

Toch hulp nodig en/of geen tijd voor alle voorbereidingen, maar wel zin om te BBQ’en? Schakel dan Kookpunt Oisterwijk in. Ook voor grotere gezelschappen draaien wij onze hand niet om!

https://kookpunt-oisterwijk.nl/catering/luxe-barbecue/

Houd onze social media ook goed in de gaten! In deze bizarre tijden van Corona stellen we ook regelmatig hele toffe, luxe bbq-boxen samen. Anders dan anders. Helemaal compleet met heerlijke, bijzondere salades, brood & dips, zodat je niet eens de supermarkt in hoeft! Zoals deze: https://www.instagram.com/p/CAcaD4tDQB8/.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *