Blog Tafelstyling!

TAFELSTYLING!

MET DEZE TIPS CREËER JE DE MOOISTE SETTINGS..!

Persoonlijk vind ik het stylen van een tafel altijd een feestje om te doen! Een bijzondere en rijk gedekte tafel maakt het direct wat chique en feestelijk. Zeker in deze tijd waarin we allemaal veel thuis zijn en het dus thuis gezellig willen maken, zoals bijv. met Moederdag!

Hieronder vind je wat tips voor een goede tafelstyling.  

Werk met lagen

Wanneer je een rijke tafelstyling wilt creëren, is het mooi om met lagen te werken.

Als basis begin je natuurlijk met een mooi tafelkleed of een tafelloper. Ga je voor de luxe uitstraling van wit of voor het koelere grijs? Kies dan een mooi materiaal zoals linnen. Let er dan wel op dat het tafelkleed ruim over de tafel valt, dat oogt net iets chiquer. Als je echt wilt uitpakken en het allemaal wat heftiger mag, ga dan voor een uitgesproken kleur of print voor je tafellinnen!

Kleurgebruik

Is het servies dezelfde kleur of tint als het tafelkleed? Neem dan voor de servetten een contrastkleur en leg deze tussen de borden voor een beetje diepte. Heeft het servies een contrasterende kleur ten opzichte van het tafelkleed, kies dan voor linnen servetten in dezelfde kleurgamma als het tafelkleed. Dan komt de kleur wat terug en wordt het meer een geheel.

tafelstyling

Linnen servetten

Doorgaans worden servetten netjes opgevouwen en op of naast het bord geplaatst. Maar tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer persé zo strak, fijn! Drapeer de servetten nonchalant op tafel of rol ze lekker rommelig op. Of vouw een vierkant van het servet en steek een hoek door een servetring. Maak het af met een olijftakje of takje lavendel, klein bloemetje of een siergrasje bij het servet voor een lieflijk effect. Voor een wat meer aangeklede tafel kun je ook kiezen om het servet onder de borden leggen. Dit geeft een mooi kleuraccent op tafel. Laat het servet net iets over de rand van de tafel vallen.

(Droog)bloemen

Voor de afstyling van een gedekte tafel is het altijd goed om te werken met mooie takken en/of bloemen. Op dit moment zijn droogbloemen erg hip. Berenklauw of Pampasgras in het interieur is een echte trend. We zien de mooie pluimen ook steeds vaker terug op eettafels. Ik stak onlangs mooie siergrasjes en droogbloemen in kleine berkenstammetjes die speels op tafel stonden. Kijk wat past bij de rest van je tafel en welk sfeertje je wilt neerzetten. Kies voor tinten in de kleur van je servies, je kaarsen en het linnen voor een wat rustiger geheel en wil je het wat sprekender, ga dan ook voor bloemen met flink wat kleur.

Bezuinig niet op de bloemen en de vaasjes. Liever een vaasje te veel dan er eentje te weinig. En ook met de vaasjes kun je spelen. De ene keer kun je ze groeperen (leuk als ze verschillend qua model zijn) en heb je allemaal dezelfde vaasjes dan is het vaak mooier om ze wat uiteen te zetten.

 Gekleurd glas

Om nog wat meer kleur toe te voegen aan de tafel kun je kiezen voor waxinelichthouders, vazen en karaffen in gekleurd glas. Ook kun je kiezen voor drink- of wijnglazen in gekleurd glas, weer eens wat anders! Met een beetje geluk vind je zelfs bij de kringloopwinkel of op marktplaats mooie items van persglas die schitterend kunnen staan op jouw tafel!

Servies combineren

Wil je met weinig verandering toch iets anders op tafel? Met een klein bord, in een andere kleur of met een dessin, tussen je huidig servies heb je al veel effect. Je hoeft dan niet gelijk een heel nieuw servies te kopen. Bevalt de kleur, dan kun je het later aanvullen en blijven afwisselen, de ene keer alles effen, de andere keer gemixt.

Of kies voor een mix van verschillende materialen. Mix bijvoorbeeld kommetjes of planken van hout met aardewerk servies, twee contrasterende materialen, mat en glans geven spanning.

Wil je graag binnen één kleur blijven? Ga dan voor servies met verschillende vormen, of met een ander structuur. De verschillende onderdelen zullen dan mooi uitkomen. Leg er eventueel een servet tussen in een contrasterende kleur of met een dessin om nog meer accent te kunnen geven aan de vormen en lagen.

tafelstyling

Hoogte creëren
Wanneer je alleen wat borden op elkaar zet, voor verschillende gerechten, kan dat snel wat vlak en saai worden.
Kijk wat je allemaal in de kast hebt staan en hoe je gerechten eens op een andere manier kunt presenteren. Zoek een manier waarmee je wat hoogte kunt creëren. Een gerechtje in een glas geserveerd of een ovengerecht per persoon in een kommetje op het diner bord, heeft al veel effect. Denk ook aan lange kaarsen en hoge vaasjes met bloemen op tafel en creëer zo hoogteverschil.

Symmetrie is leuk, maar kan het geheel wel wat stijfjes maken. Door bijvoorbeeld kaarsen in verschillende kleuren op tafel te zetten, krijg je een speels effect.

Persoonlijk accent
Maak de tafel af met een persoonlijk tintje. Voor elke gast een mooi naam’kaartje’, geschreven op bijv. een steen of schelp. Of handgeschreven met een mooie glitterstift op een plexiglazen plaatje.

Mocht je van al je tafelgasten een leuke foto hebben (bij voorkeur van vroeger), druk deze dan af op een polaroidfotootje. Dit kan bijvoorbeeld hier: https://foto.hema.nl/fotos-afdrukken/polaroid/. Zo heb je een super origineel ‘naamkaartje’. Reken maar op veel complimentjes, dit kan niet meer stuk! En kom je er echt niet uit? Schakel dan onze hulp in, we hebben inmiddels veel materialen op voorraad!

Kijk op https://kookpunt-oisterwijk.nl/catering/ of https://www.instagram.com/kookpunt_oisterwijk/ voor meer inspiratie en eerdere trajecten van ons.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *